Τρεις αιώνες ιστορία

Το οίκημα που στεγάζει τον ξενώνα «ΒΕΡΑ», χτίζεται στα χνάρια του αρχοντικού του Αναστάση Παλαιού, εύπορου εμπόρου και κτηματία που ταξιδεύει στην Αίγυπτο και στην Ευρώπη και φέρνει στο Ζαγόρι έναν αέρα κοσμοπολίτικης Ευρωπαϊκής φινέτσας όπως εξάλλου και πολλοί από τους συντοπίτες του. Τα δύο πρώτα ισόγεια δωμάτια επεκτείνονται γύρω στο 1870 και χτίζεται ακόμη ένας όροφος, προίκα στη μοναχοκόρη Κατίγκω Παλαιού που μόλις στα 16 παντρεύεται τον Ανδρέα Τσοφόπουλο. Το σπίτι αποκτά αστικό χαρακτήρα και το ταβάνι της σάλας φιλοτεχνείται από το Χιοναδίτη ζωγράφο Βούρη.

Σήμερα σώζονται αποκατεστημένα θραύσματα. Η Κατίγκω φέρνει στο φως επτά παιδιά, και μια ζωή μυθιστορηματική που της αφήνει τελικά τέσσερις γιούς. Το σπίτι περνάει στην κατοχή του προτελευταίου, του Κωνσταντίνου Τσοφόπουλου. Του παππού μου.
Ο χρόνος φθείρει αλλά η ανάμνηση είναι το πιο ισχυρό συνδετικό υλικό. Επισκευάσαμε με αγάπη και σεβασμό στο περιβάλλον και στην ιστορία. Ενσωματώνοντας παράλληλα σύγχρονα στοιχεία που αντανακλούνε την αισθητική και την άποψή μας για μια ξεχωριστή εμπειρία διαμονής.

shares