Δίλοφο

Το Δίλοφο χτισμένο σε υψόμετρο 900m στις πλαγιές της Τύμφης αποτελεί ένα από τα πιο αυθεντικά παραδοσιακά χωριά του Δήμου Ζαγορίου. Αναπτύχθηκε τον 18ο αιώνα και απέκτησε την τελική του μορφή που διατηρεί και στις μέρες μας. Μέχρι το 1920 ονομαζότανε Σωποτσέλι που στα Σλάβικα σημαίνει ‘’τόπος με πολλά νερά’’. Η προνομιακή του θέση στο κέντρο του Ζαγορίου δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει άμμεση πρόσβαση στα γύρω χωριά ( Μονοδένδρι, Βίτσα, Πάπιγκο, Καπέσοβο) και στις φυσικές ομορφιές (χαράδρα Βίκου, Μπελόη, γεφύρι Κόκκορη).

 

Ένας χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός χωρίς καμία σύγχρονη παρέμβαση, όπου δεν επιτρέπεται και η διέλευση αυτοκινήτων μέσα από το χωριό.

 

Λιθόκτιστα γκαλντερίμια, που οδηγούνε στα 100 περίπου αρχοντικά από τα οποία ελάχιστα κατοικούνται σήμερα, το μεσοχώρι, η κεντρική πλατεία του χωριού, που το χωρίζει σε Άνω και Κάτω Μαχαλά, με το επιβλητικό κτήριο της Αναγνωστοπούλειας Σχολής και τον υπεραιωνόβιο πλάτανο. Πιο πάνω δεσπόζει η Παναγία Κοιμήσεως Θεοτόκου, κτίσμα του 1850, ενώ εκτός οικισμού μπορεί κανείς να επισκεφτεί τα  παρεκκλήσια της Αγ. Παρασκευής, της Παναγίας Σωτήρος και των Ταξιαρχών.

Αεροφωτογραφία τού Διλόφου στα Ζαγοροχώρια
shares