Ζαγόρι

Τα Ζαγοροχώρια αποτελούνε ένα σύμπλεγμα 46 χωριών που αναπτύσεται στο ΒΔ άκρο της οροσειράς της Πίνδου. Η ονομασία τους προέρχεται από τη Σλάβικη λέξη Zagora που σημαίνει ‘’ πίσω από τα βουνά’’. Ονομασία που δικαιολογείται απόλυτα γιατί πρόκειται για ορεινά οικιστικά σύνολα.

Στην περιοχή θα συναντήσει κανείς και τον χαρακτηρισμένο Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου, ενός από τους πιο σημαντικούς γεωλογικούς σχηματισμούς στην Ελλάδα και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο σπηλαιοβάραθρο, το λεγόμενο της Προβατίνας, με βάθος 407 m. Στα όρια του Δρυμού βρίσκονται τα χωριά Μονοδένδρι, Βίκος, Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, ενώ περιμετρικά η Αρίστη, η Βίτσα, το Καπέσοβο, το Βραδέτο, ο Άγιο Μηνάς, το Βρυσοχώρι.

Ο χτισμένος τόπος εντυπωσιάζει με την αρμονική του γειτνίαση με τη φύση. Σχιστόλιθος και πέτρα της περιοχής δίνουν μοναδικά αρχιτεκτονήματα άλλοτε ταπεινά κι άλλοτε πιο μεγαλεπήβολα. Ζαγορίσιοι έμποροι φτάνουνε μέχρι την Αίγυπτο και φέρνουνε πλούτο, κουλτούρα κι έναν αέρα κοσμοπολίτικο.

Ο σημερινός ταξιδιώτης έχει την ευκαιρία να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο, την ιστορία, ν’ απολαύσει την πλούσια βλάστηση και πανίδα, να περπατήσει στα πέτρινα γεφύρια, να περιπλανηθεί σε χαράδρες και διαδρομές μοναδικές, να μυηθεί σε γεύσεις και αρώματα μιας άλλης εποχής.

shares